Info

Deze expositie is een podium voor de stad, haar bewoners en de fotografen. Want deze stad is meer dan de moderne metropool die na het bombardement in 1940 uit de bouwput verrees. En ook zoveel meer dan de skyline, de Erasmusbrug, de Koopgoot, of de supporters van Feyenoord. We moeten dat alleen wel laten zien. In alle schoonheid en kracht die deze stad heeft.

We moeten dat niet alleen laten zien in de media en de musea, maar juist buiten, in de stad. Want Rotterdammers zijn meer onderweg dan dat ze naar een museum gaan. Laat de Rotterdammer zien hoe zijn stad er uit ziet, wat de stad kan, doet en bereikt. Laat Zuid zien hoe Noord slaapt, laat Hillegersberg zien hoe het er uit ziet tussen 04.00 en 06.00 uur in Charlois. En laat zien dat er eigenlijk niet zo veel verschil is in dromen, ambities en mogelijkheden.

Curatoren & jury #DKVR19

De curatoren voor De Kracht van Rotterdam 2019 zijn Nicole Robbers en Stephanie Afrifa. Stephanie Afrifa is curator en presentator met een passie voor innovatie in kunst, mode, cultuurwetenschappen en welzijn. Het gebrek aan diverse stemmen in zowel haar persoonlijke omgeving, haar studie en alle lagen van de kunst- en modewereld inspireerde haar een kunstblog te beginnen. Sinds de start van haar blog heeft Afrifa gewerkt met het Stedelijk Museum, De Bijenkorf, PUMA, Van Gogh Museum, EYE Filmmuseum, Museum Rotterdam en Kunstlinie Almere Flevoland. Afrifa neemt regelmatig deel aan publieke debatten en opinieprogramma’s onder andere als tafeldame bij De Wereld Draait Door. Als presentatrice heeft zij onder andere bijgedragen aan Vogue Fashion Festival, ING Unseen Talent Awards, Black Female Achievers en de talkshow Skin Deep.

“Rotterdam is al vanaf het eerste moment voor mij de stad waar ik me ondanks mijn excentrieke stijl, toch veilig en welkom voelde. Ook voor mijn visie en interesse in kunst en cultuur was hier ruimte. Dit wil ik dus graag toevoegen aan De Kracht. We weten dat Rotterdam rauw en divers is, en de mensen recht voor z’n raap zijn. Maar we hebben ook een ontzettende brede en leidende visie op het gebied van mode, kunst, cultuur en design. Rotterdam heeft een eigen stem en eigen stijl. Dit wil ik zien in de portfolio’s en in de editie van De Kracht van Rotterdam 2019.”, aldus curator #DKVR19 Stephanie Afrifa.

Nicole Robbers was verantwoordelijk voor de selectie van de editie van 2014, 20162017 en 2018. Haar grote netwerk en toegang tot de media en fotofestivals betekent voor veel fotografen een goede carrièresprong. Nicole Robbers is als beeldredacteur naast haar werk voor NRC, NRCnext, 360 Magazine ook één van de redacteuren voor het magazine Hollandse Beelden.

Verder bestaat de jury uit Jos van Lavieren, directeur Fotovakschool Rotterdam, Wilco Willemsen, beeldredacteur AD en de winnaars van #DKVR18, Florine van Rees en Marlike Marks. De jury staat dit jaar onder leiding van Dirk-Jan Visser.