Info

Deze expositie is een podium voor de stad, haar bewoners en de fotografen. Want deze stad is meer dan de moderne metropool die na het bombardement in 1940 uit de bouwput verrees. En ook zoveel meer dan de skyline, de Erasmusbrug, de Koopgoot, of de supporters van Feyenoord. We moeten dat alleen wel laten zien. In alle schoonheid en kracht die deze stad heeft.

We moeten dat niet alleen laten zien in de media en de musea, maar juist buiten, in de stad. Want Rotterdammers zijn meer onderweg dan dat ze naar een museum gaan. Laat de Rotterdammer zien hoe zijn stad er uit ziet, wat de stad kan, doet en bereikt. Laat Zuid zien hoe Noord slaapt, laat Hillegersberg zien hoe het er uit ziet tussen 04.00 en 06.00 uur in Charlois. En laat zien dat er eigenlijk niet zo veel verschil is in dromen, ambities en mogelijkheden.

CURATORen 2017

Marieke Wiegel (Hoofd Presentaties Nederlands Fotomuseum) maakt dit jaar samen met Nicole Robbers haar keuze uit de portfolio’s van de Rotterdamse fotografen. Een mooie combinatie die weer een nieuwe dimensie van de stad zal laten zien!

“Ik zie graag eigenzinnige fotografie, dicht op de huid. Fotografie, die de verscheidenheid van Rotterdam en zijn bewoners op een vernieuwende manier belicht.”

Marieke Wiegel is al meer dan 20 jaar  actief in het culturele veld als cultureel manager en curator in prestigieuze organisaties als de stichting World Press Photo, Magnum Photos (Parijs) en het Institut Néerlandais (Parijs). Marieke werkt nu als Hoofd Presentaties bij het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Naast de projecten op het gebied van de fotografie heeft Marieke ook veel tentoonstellingen en publicaties gemaakt op het gebied van de hedendaagse kunst en de toegepaste kunst (grafische vormgeving, design, mode en architectuur). Marieke werkte de afgelopen jaren onder meer aan de tentoonstellingen: Ulay – Polaroids (2016), Viviane – UMBRA (2015), Irma Boom – Architecture of the book (2013), Charlotte Dumas – Anima (2012), Breitner – Pioneer of street photography (2011), Guido van der Werve, Minor pieces (2009), Erwin Olaf – Rain Hope Grief and Fall (2009), Sandberg – Graphiste et directeur du Stedelijk Museum d’Amsterdam (2007), Desiree Dorlon / Exaltation – Gaze – Xteriors (2006), Ed van der Elsken – Bagara (2005).

Nicole Robbers was verantwoordelijk voor de selectie van de editie van 2014 en 2016. Haar grote netwerk en toegang tot de media en fotofestivals betekent voor veel fotografen een goede carrièresprong. Nicole Robbers is als beeldredacteur naast haar werk voor NRC, NRCnext, 360 Magazine ook een van de redacteuren voor het magazine Hollandse Beelden.

JURY 2017

Onafhankelijk curator Iris Sikking is ook dit jaar de voorzitter van de jury. Iris Sikking stelde de afgelopen jaren tentoonstellingen, boeken en installaties samen in binnen- en buitenland zoals de cultuur-historische tentoonstelling BABY: Picturing the Ideal Human 1840s-Now en de groepstentoonstelling ANGRY: Young and Radical. Recent werkte ze samen met Yann Mingard aan Deposit, met Anaïs López aan In my Dreams I want to become a Tourist en met Robert Knoth en Antoinette de Jong aan Poppy, Trails of Afghan Heroin. In 2016 maakte ze voor de Krakow Photomonth (Polen) A New Display: Visual Storytelling at a Crossroads met onder meer werk van Dirk-Jan Visser (De Kracht van Rotterdam 2013) en Annette Behrens (De Kracht van Rotterdam 2014). Ze doet regelmatig portfolio reviews en is docent Film en Fotografie aan de AKV | St.Joost te Breda.
Als geboren Amsterdammer ben ik soms jaloers op de stad Rotterdam. De snelheid en de rauwheid van Rotterdam maakt het tot een wendbare stad die mogelijkheden biedt voor nieuwe en verrassende zaken. Ik hoop dat de fotografen er in slagen om de vinger te leggen op spannende ontwikkelingen en deze door de ogen van de bewoners aan ons te tonen.

De jury bestaat naast Nicole Robbers, Marieke Wiegel en Iris Sikking uit Annemieke Delhaas van Wegen, communicatie-strateeg Gemeente Rotterdam, Wilco Willemsen beeldredacteur AD Nieuwsmedia en de winnaars van de publieksprijs van de vorige editie Salih Kiliç en Khalid Amakran.