06-06-16

IMPACT –> BEELDDEBAT 23 juni

Op donderdag 23 juni organiseert De Kracht van Rotterdam het debat Rotterdam in/buiten beeld. Want waarom is de verbeelding van Rotterdam zo eenzijdig? En wie bepaalt eigenlijk wat we van Rotterdam zien?

aemuse deed in de afgelopen maanden een onderzoek naar het beeld van Rotterdam. We praten met Lisa Wolters van aemuse over resultaten uit het onderzoek en haar verwachtingen van het debat.

Wat voor onderzoek heb je gedaan?

We hebben gekeken naar de impact van De Kracht van Rotterdam. Dat wil zeggen, de effecten van de foto’s die De Kracht van Rotterdam door de stad heen plaatst op de mensen op straat maar ook het effect op de carrière van fotografen die meedoen aan de fotowedstrijd. Vooral resultaten die we opgehaald hebben bij mensen op straat zijn interessant voor het debat wat 23 juni georganiseerd wordt.

Want?

Het overheersende beeld van de stad bij mensen op straat bestaat uit gebouwen, skyline en bruggen. En wanneer we vroegen of de foto’s van De Kracht van Rotterdam voor hen Rotterdams zijn was het antwoord vaker nee (71%) dan ja. Waarom dat was? De foto’s waren te groen, te schoon, hadden te weinig gebouwen. Of zoals één van de respondenten zei: ‘Dit is Beverwaard, dat is voor mij geen Rotterdam.’

Wat kunnen we verwachten 23 juni?

Ik denk dat het een interessante middag wordt. Beeldmakers, verspreiders en opdrachtgevers uit allerlei hoeken van de stad komen samen. Allemaal geven ze om het beeld van Rotterdam, vanuit verschillende belangen. Het wordt een uitdaging om een begin van een plan te maken voor het maken en verspreiden van beeld van Rotterdam wat nu nog mist. Daarnaast ben ik heel benieuwd welke foto’s Vincent Mentzel en Nicole Robbers gaan laten zien!

Wil je meer informatie en meepraten?